O dimineata speciala la The Hub

Avem lectia demo pentru programul Digital Kids. Ne-am strans ceva mai devreme sa facem ultimele pregatiri. Aranjam mese, monitoare, discut cu Tincuta despre prezentarea pentru parinti. Atmosfera de la The Hub este, ca intotdeauna, vesela si primitoare – perfecta pentru cursuri cu micuti.

Mihai si Brian sunt deja pe laptop-uri si se joaca pe Internet. Sunt uimit ca vorbesc excelent limba engleza si ca citesc fluent de pe Internet. Stefan il ajuta pe Brian cu un cont necesar pentru Minecraft. In scurt timp, soseste Denisa; imi spune ca in clasa a 3-a B. Nu are nevoie de Internet ca are stick de la RDS. Ma tot gandesc ce treaba aveam eu cu Internet-ul si tehnologia in clasa a 3-a.

Incep sa vina si alti copii. Se asaza la laptop-uri si se apuca sa butoneze de zor: jocuri, site-uri. Mihai le arata Google Blockly celor mai nerabdatori. Atmosfera devine in scurt timp efervescenta: galagie si veselie.

Tincuta si cu mine ne retragem intr-o alta zona pentru o prezentare cu parintii. De acolo mai trag cu ochiul pe ce fac copiii; bineinteles toti cu mainile pe sus; “Fac jocul cu logo-urile”, imi zic. Aflu mai tarziu ca le stiau pe multe dintre ele. “Prea tari copiii astia” imi zic iar.

Tincuta face o prezentare a programului, a “De ce?”-ului si a beneficiilor acestora. Fac unele completari de natura tehnica, legate de utilitarele pe care le vom folosi si la avantajele tehnologiei; discutam despre programare, programatori si cultura IT din lume si din Romania. Ni se spune ca prezentarea a fost “savuroasa”. Ne bucuram ca ceea ce gandim si ne dorim se reflecta si in cadrul parintilor.

Avem discutii cu parintii legate de program, despre educatia din Romania, despre facultate, despre tehnologie si IT. Toata lumea este optimista; ne dorim ca acesti copii extraordinari sa foloseasca tehnologia si sa devina viitori profesionisti si lideri in domeniu.

Ne indreptam spre zona de copiii. Atmosfera tipica: instructorii sunt chemati la ajutor, copiii pun intrebari, veselie si galagie. Vladimir il cheama pe tatal sau sa ii arate ce a facut. Alex vrea sa le mai spuna la monitor cate ceva; razbeste mai greu, copiii sunt ocupati cu realizarea site-ului lor. Un copil schimba o poza cu Ben 10 intr-una cu Rapid; “Microbul incepe din primii ani” imi zic.

Discut cu Laura. Imi spune “Mara este modelul meu in viata. A auzit de Linux. Foloseste Khan Academy.” O intreb pe Laura in ce clasa e; imi zice ca intr-a patra. Raman uimit.

Aflu ca au fost probleme la tastele “Control”, “Alt”, “Shift”. Copiii nu prea le cunosc. Notiunea de copy-paste nu e stiuta. Ei folosesc mai mult mouse-ul. Stau bine la capitolul cunostinte, dar au nevoie de niste lectii de abilitati de folosire; exact ceea ce planificasem in programa in primele cursuri.

Tiptil, copiii incep sa plece. Unii deja se inscriu pentru 16 februarie 2013. Ii asteptam! Altii vor da “feedback” acasa. Noi credem ca le-a placut si ii asteptam.

Ne bucuram la final. A iesit foarte bine. Copiii s-au simtit bine. Mentorii sunt incantati; “e solicitant la inceput”, zic ei. Cand ai o gasca de copii pe care sa ii ghidezi, cred si eu 🙂

Una peste alta, credem mult in aceasta idee. Copiii au un potential excelent. Invata repede, nu trebuie impinsi de la spate. Trebuie doar sa ii ghidezi, sa le arati cateva aplicatii si exemple si apoi merg mai departe. Sunt burete pentru cunostinte si abilitati. Adu-i in locul potrivit (la The Hub, la cursul Digital Kids) si vor deveni mici profesionisti in tehnologie.

Optimist si entuziast, Razvan si-a desfasurat activitatea profesionala in cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare, in cadrul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, incepand cu 2006. Este interesat de educatie, tehnologie si comunitati, in particular de lumea open source si sisteme de operare. Ii place sa creeze, sa colaboreze si, in mod deosebit, sa vorbeasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *