10 locuri in care poti invata programare

Acest articol este o traducere. Articolul original aici

Adolescentii si copiii de azi sunt numiti de multe ori “nativi digitali”, pentru ca au crescut inconjurati de echipamente electronice conectate la internet, telefoane si tablete si astfel interactioneaza foarte usor cu tehnologia digitala.

Mitch Resnick, care a vorbit la TEDxBeaconStreet in Noiembrie este sceptic in legatura cu aceasta definitie. Desigur, copiii stiu sa vorbeasca pe chat, sa scrie un SMS si sa se joace, insa asta nu inseamna sa fii fluent digital.

Fluenta nu vine din interactiunea cu noile tehnologii, ci din crearea acestora. Crearea de noi tehnologii, similar scrierii unei carti, presupune creativitate, dar si cunostinte bine dezvoltate de programare.

Ideea nu ar fi sa cream o generatie de programatori, ci mai degraba sa gandim abilitatile de programare ca o poarta catre invatare. “Atunci cand inveti sa citesti, poti sa citesti pentru a invata. Este acelasi lucru cu programarea: daca inveti sa programezi, poti sa programezi pentru a invata”. A invata sa programezi inseamna sa gandesti creativ, sa rationalizezi sistematic si sa muncesti colaborativ. Aceste abilitati sunt necesare indiferent de profesie.

In discursul sau, Resnick descrie Scratch, programul pe care el si echipa de la MIT Media Lab l-au dezvoltat pentru a permite oamenilor sa creeze si sa impartaseasca propriile jocuri si animatii. Mai jos va prezentam alte 10 locuri unde puteti invata programare:

  1. Pe Codecademy, puteti sa parcurgeti lectii despre limbaje de programare precum JavaScript, HTML si CSS, Python si Ruby.
  2. Unul dintre numeroasele proiecte dedicate fetelor care vor sa invete programare, Girl Develop It este un ONG international care ofera mentorat si tutoriale. “Misiunea noastra este de a ne asigura ca femeile de orice varsta, rasa, nivel socio-profesional sau educational pot sa isi creasca increderea in abilitatile lor de a devolta aplicatii pentru web sau echipamente mobile. Invatandu-le pe femei dezvoltare de software, putem sa le ajutam sa isi imbunatateasca viata profesionala si sa isi consolideze increderea in potentialul lor”
  1. Udacity dezvoltat de Universitatea Stanford este o platforma de cursuri online, printre care si Introduction to Computer Science—disponibil gratuit.
  2. Code Racer – incepatorii pot sa construiasca un site in HTML si CSS, iar avansatii pot sa isi testeze expertiza in programare.
  3. Computer Clubhouse, co-fondat de Resnick, ajuta tinerii proveniti din medii defavorizate sa isi exprime creativitatea cu ajutorul noilor tehnologii. Peste 25’000 de copii pe an lucreaza cu mentori in cadrul acestui program.
  4. CoderDojo – o miscare internationala derulata de voluntari care ii invata pe copii programare. In Romania, Coder Dojo este implementat de Bobby Voicu (Mavenhut) si Claudia Suhov (Next Steve)
  5. Code School ofera cursuri online pentru mai multe limbaje de programare si instrumente online.
  6.  Treehouse  ofera cursuri video online si exercitii pentru dezvoltarea abilitatilor digitale.
  7. Girls Who Code, dedicat fetelor intre 13 si 17 ani, isi propune sa “educe si sa inspire” cursantele sa urmeze o cariera in inginerie sau tehnologie. “Astazi, doar 3.6% dintre companiile din Fortune 500 sunt conduse de catre femei. Si totusi femeile utilizeaza internetul cu 17% mai mult decat barbatii.”
  8. Black Girls Code ofera workshopuri pentru fetele de culoare.

Cunoasteti si alte astfel de platforme sau resurse educationale pentru cei care vor sa invete programare?

2 Comments

  1. Voicu Izabela says:

    Multumesc frumos pentru informatii.Codecacademy imi este foarte folositor si foarte expicit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *