Despre Scratch

La nivel international, majoritatea initiativelor care au ca scop familiarizarea copiilor cu limbajele de programare, folosesc intensiv Scratch.

Scratch este un limbaj de programare care ii ajuta pe copii sa creeze propriile povesti interactive, animatii, jocuri si muzica si sa le impartaseasca cu altii. Atunci cand copiii realizeaza proiecte in Scratch, ei invata elemente importante de calcul, in acelasi timp gandesc creativ, sistematic si lucreaza colaborativ.

Sustinatorii acestui proiect afirma ca Scratch, folosit de la varste fragede, dezvolta o fundatie solida de cunostinte si abilitati care ii ajuta ulterior sa stapaneasca limbaje de programare foarte complexe.

Pe platforma gasesti totul: tutoriale video, comunitati dedicate profesorilor si tuturor celor implicati in educatie, exemple de proiecte dezvoltate de altii.

Ce mi se pare interesant este faptul ca platforma functioneaza si ca o retea sociala, utilizatorii oferind feedback si colaborand pentru realizarea unor filme/jocuri/animatii din ce in ce mai interesante si mai complexe. Acest lucru ii impulsioneaza pe copii sa invete limba engleza pentru a se putea intelege cu utilizatorii din alte tari.

Scratch este folosit in multe contexte: la scoala, in muzee, centre comunitare si acasa. De exemplu, copiii pot crea proiecte impreuna cu parintii sau cu fratii lor.

In momentul in care scriu acest articol, Scratch are peste 1,4 milioane de utilizatori inregistrati, peste 3 milioane de proiecte create, cele mai multe dintre ele jocuri si desene naive ale unor copii de scoala primara, insa unele cu un potential foarte mare de a fi dezvoltate in jocuri serioase si aplicatii.

Scratch este dezvoltat de catre Lifelong Kindergarten Group din cadrul MIT Media Lab, cu sprijin financiar din partea National Science Foundation, Microsoft, Intel Foundation, MacArthur Foundation, Google, Iomega and MIT Media Lab research.

In cadrul programului Digital Kids, cursantii au dezvoltat deja zeci de proiecte in Scratch, printre care si cateva jocuri cu mai multe niveluri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *